Cautare
Contact Online
Newsletter
Adresa Email
Curs Valutar BNR
       
       

       

       

       

 

PROTECTIA CONSUMATORILOR - A.N.P.C.
Sail&Fish

 Din iunie 2017 va oferim posibilitatea de a pescui pe Lacul Bicaz. Avem in dotare barca Tracker Pro Guide 16WT. Revenim cu detalii!

 

Pescuit la platica

In zona Lacului Bicaz, platicile mari sunt alintate “babe”, iar cele mai mici - “portofele”. Platica are un ritm de crestere bun: la un an atinge 12 cm si 25-30 g, la doi ani 15 cm si 100 g, la 3 ani 25 cm si 300 g. Oare cati ani or fi avand „babele” alea de 4-5 kg? Pe Bicaz, cel mai frecvent se prind platicile de 200-500 g. 
„Bataia” platicii, adica depunerea icrelor are loc de obicei primavara, cand temperatura apei atinge 18 grade. In apele de munte, si ma refer la Lacul Izvorul Muntelui (pe care il frecventez de ceva ani si am inceput sa ii mai deslusesc din „mofturi”), bataia se petrece la sfarsitul lunii mai - prima jumatate a lunii iunie.
De remarcat ca, in cazul schimbarii bruste a vremii, platica poate intrerupe si amana depunerea icrelor. Este un peste cu o capacitate de adaptare foarte mare si probabil de aceea, cu tot pescuitul legal si nelegal care se practica (cel putin pe Lacul Bicaz), platica nu este in pericol sa dispara. Deocamdata.

Carduri-carduri, spre coada lacului
Incepand cu jumatatea lunii mai (aproximativ, asta in functie de starea vremii), platica incepe sa se carduiasca si sa urce catre coada lacului Bicaz, in cautarea unor locuri cu apa scazuta si cu vegetatie unde sa-si depuna icrele lipicioase.
Cand nivelul lacului este crescut, (de obicei asta inseamna ca Stanca de la viaduct sa fie in apa), «maternitatile» preferate sunt : plasa din aval de viaduct, cea din jurul Stancii, precum si golfuletele retrase care intrunesc conditiile amintite.
Cind nivelul lacului este aproape de maxim, apa inunda unele terenuri cu faneata, ingradite, in zona dispensarului vechi.
In acest caz, „gradinile” sunt preferatele platicilor pentru depunerea icrelor. Am mai observat ca, in general, prima se bate platica mica, urmata la 1-2 saptamani de cea mare.

Mai-iunie, corturile se ingramadesc pe mal
Incepand tot cu jumatatea lunii mai, incep sa apara in zona corturi de pescari care asteapta sa termine platica depunerea icrelor.
Imediat dupa asta, proaspetele „lehuze” mananca vreo doua zile cu draci. Asta inseamna ca unii dintre pescari, cei care au timp, asteapta si cate o luna. Pe platoul de la dispensar si pe cel de sub parcarea din Poiana sunt adevarate campinguri, cu beciuri pentru mancare si bautura, mese si scaune confectionate din lemnele aduse de apa, rufe intinse la uscat....Conditia este sa fie instalati cat mai aproape de coada lacului.
O situatie mai deosebita o reprezinta nivelul foarte scazut al apei. Atunci platica nu mai are acces la zonele cu vegetatie, si cauta cu disperare locul unde sa-si depuna icrele.
Acum vreo 5 ani, cand lacul era scazut foarte tare, pescuiam pe un mal stancos si cu apa adanca la mal. Nu vazusem toata ziua nici urma de platica. O creanga infrunzita cazuta dintr-un arin a adunat in vreo jumatate de ora o droaie de „babe” care forfoteau printre frunze.
Fiind un peste sperios, platica, si ma refer la cea mai mare, se prinde mai rar la pluta.
„Trasatura” platicii este inconfundabila. Dupa cateva „ciocuri”, ea culca pluta si apoi pleaca usor cu ea, tot culcata. Dar cele mai multe si mai mari capturi vin de la pescuitul la fund. Floarea de viermusi, dar cel mai des mamaliga si, de cativa ani, „pufuletii” sunt in topul preferintelor culinare ale platicii.Cand apa e mai tulbure se prinde bine si la rama.

Braconieri nepedepsiti
Tot prin mai-iunie, incep sa pandeasca braconierii de platica. In general localnici. Ziua si noaptea bantuie prin zona, iscodind pescarii daca nu a inceput bataia. Scula lor de baza e binoclul. Urmaresc „plasele” cu iarba. Daca „fierbe” apa, insfaca taparinele din portbagaj si omoara la platica.
Un plumb greu, 2-3 ancore mari in linie, aruncat la gramada si smucit scurt si des. Rezultatele sunt dezastruoase. Platici pline de icre, prinse de burta, de ochi, de spate, multe scapate, dar cu rani grave....Pana sa auda (daca aude) si sa vina (daca vine) cineva de la filiala, o trupa de „tepari” din astia face ravagii!
N-am auzit pana acum sa fi fost pedepsit vreun nenorocit din asta, cu toate ca au mai fost prinsi in flagrant.

Montura speciala
Montura pentru platica folosita cel mai des de pescarii de pa Bicaz e asemanatoare cu cea de crap. Se poate folosi atat plumb fix cat si culisant. Carligele nu trebuie sa fie mici pentru a evita ruperea buzei pestelui. Cand am inceput sa pescuiesc la platica, mi se parea ca si carligele de 8 sunt prea mari pentru gura pestelui, iar pe pescarii cu state vechi in ale platicii care mi-au aratat monturile lor cu carlige nr. 2 si chiar nr. 1, i-am luat in ras. In ras m-au luat ei apoi, cand prindeau peste dupa peste si eu ratam la fel. Deci, carligul cat mai mare si gros, pentru ca riscul de a rupe buza fragila a platicii sa fie cat mai mic.

 Locuri bune
Dupa depunerea icrelor, platica se imprastie pe lac, umbland in carduri si cautand apa adanca si rece. Trebuie sa nimeresti locul si timpul cand trece vreun card de platica pe acolo.
De aceea pescarii cauta locurile de unde stiu ca pot sa lanseze la apa cat mai adanca sau macar pe aproape: platoul de la Poiana, malul de la Calugareni, Buba, Pietrarul dintre Poiana si Buba, Spranga.
Locuri bune de pescuit sunt si la Valea Rotarului, Chiriteni, Hangu, Grozavesti sau, pe malul celalalt al lacului, la Baicu.

Preluare: www.revistalupeste.ro 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Pescuit la biban

Izvorul Muntelui (Bicaz) este de departe cel mai bun lac de pescuit la biban daca vrei sa iti dobori recordul personal. Aici traieste o specie aparte care ajunge la greutati de peste 2 kg si 50 de centimetri.

 

 
 
 

Bibanul a aparut  accidental in acumularea Bicaz in anii (88-90) in urma unor populari cu caras si salau. Cel putin asa sustin localnicii. Cert este ca bibanul de Bicaz se deosebeste de cei comuni prin numarul de dungi de pe corp (intre 7 si 9) si cresc mult mai mari decat fratiorii lor cu 3,4 dungi. Un studiu ihtiologic aprofundat,  cu analize chimice ar putea demonstra ca datorita biotopului special al lacului Bicaz, putem vorbi despre o specie noua in Romania, bibanul de Bicaz. 

Preluare: www.rapitorimania.ro


Oferte speciale   Sejur Romania   Sejur extern   Circuite externe   Programe sociale   Pelerinaje   Rent a car   Bilete avion   Contact   Tichete/Vouchere de vacanta   Cariere  
Toate drepturile rezervare. © 2018 firstminute.ro.
powered by zugravu.com